English
    Hol vagyok? >> Nyitólap\Egészségfejlesztés\Hét ország vizsgálat
  
:: Menü
::
 Megbetegedés
::
 Egészségfejlesztés
  Egészségfejlesztési programok a keringési betegségek okozta halálozás csökkentésére
   Hét ország vizsgálat
  A MONICA Projekt
  Közösségi (kvázi-kísérletes) vizsgálatok
  Randomizált kontrollált kísérletek
  Összefoglalás
  A témához kapcsolódó Internet-címek
  Programtár
::
 Egészségmagatartás
::
 Épszív honlap
::
 Egészségadattár
:: Ajánlatunk

Hét ország vizsgálat

A vizsgálat tervezése és koordinációja Ancel Keys nevéhez fűződik, aki az 1940-es években elsőként vetette fel, hogy a táplálékkal elfogyasztott zsírmennyiség összefüggésben lehet az érelmeszesedésel és az azzal kapcsolatos szívérrendszeri betegségekkel. A vizsgálat induló hipotézise az volt, hogy a szívinfarktus és a szélütés különböző országok populációkban megfigyelt gyakorisága összefüggést mutat az emberek fizikai jellemzőivel és életmódjával, elsősorban a táplálkozással, azon belül is a táplálék zsírtartalmával.( 302.ref )

Az 1956-1957-ben Finnországban, Olaszországban és Görögországban történt sikeres próbavizsgálat után 1958-ban indult és 1970-ig tartott a formális vizsgálat, amely hét ország ( 303.ref ) 18, főleg vidéki régiójában összesen több mint 12 000, 40-59 éves férfira terjedt ki ( 304.ref ). A vizsgálat során részletesen tanulmányozták a különböző régiók étkezési szokásait, az egyének étrendjét, a fogyasztott élelmiszerek összetételét, az egyének koleszterinszintjét, valamint a kardiovaszkuláris megbetegedés és halálozás alakulását.

A vizsgálat 1970-ben közölt eredménye szerint a telített zsírokat kis mennyiségben tartalmazó diétát fogyasztók körében a szérum-koleszterinszint alacsony, míg a telített zsírokban gazdag diétát fogyasztókra magas koleszterinszint jellemző.

Az eredmények szerint nagyon szoros összefüggés volt kimutatható a telített zsírfogyasztás és az ötéves koronária-halálozás között (r=0,84), az össz-zsírfogyasztás esetében azonban ennél lényegesen gyengébb összefüggés állt fenn (r=0,40). A telített zsírok fogyasztása és a koronáriabetegség között fennálló összefüggést a 25 éves követés adatai is igazolták ( 305.ref ).

Nyomtatóbarát változat
<< Elõzõ
:: Menü
 Kardiovaszkuláris
::
 Daganatos
::
:: Bejelentkezés:
Felhasználónév:
Jelszó:
:: Keresés:
 HÍREK
::
 TÁVOKTATÁS
::
 FÓRUM
::
 LINKGYÛJTEMÉNY
::
 REGISZTRÁCIÓ
::
 BELÉPÉS
::
 IMPRESSZUM
::
 
Rendszergazda: root@nepegeszseg.hu • Adminisztráció: admin@nepegeszseg.hu • Webmester: webmester@nepegeszseg.hu
© 2002. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrum Népegészségügyi Iskola • Minden jog fenntartva! All rights reserved!