English
    Hol vagyok? >> Nyitólap\Egészségfejlesztés\A MONICA Projekt
  
:: Menü
::
 Megbetegedés
::
 Egészségfejlesztés
  Egészségfejlesztési programok a keringési betegségek okozta halálozás csökkentésére
  Hét ország vizsgálat
   A MONICA Projekt
  Közösségi (kvázi-kísérletes) vizsgálatok
  Randomizált kontrollált kísérletek
  Összefoglalás
  A témához kapcsolódó Internet-címek
  Programtár
::
 Egészségmagatartás
::
 Épszív honlap
::
 Egészségadattár
:: Ajánlatunk

A MONICA Projekt

A MONICA projekt ( 306.ref ) az 1980-as évek elején indult az Egészségügyi Világszervezet szervezésében azzal a céllal, hogy a keringési betegségek előfordulásában és halálozásában megfigyelhető, illetve azok kockázati tényezőire és orvosi ellátására vonatkozó tendenciákat kövesse.  Ebben a nemzetközi adatgyűjtő programban 21 ország 32 együttműködő központja vesz részt. A koszorúér (koronária-betegségek regisztrációja a résztvevő központok számára kötelező, az agyérbetegségeké választható. A kutatás eredményeit legutóbb 2000-ben két tanulmányban közölték. Az adatokat egy, az 1990-es évek közepén lezárult tíz éves időszak során, több mint hétmillió, 35-64 éves férfi és nő által alkotott populációban gyűjtötték. A vizsgált kockázati tényezők közé tartozott a dohányzás, a szisztolés vérnyomás, a szérum-koleszterin szint és a testtömegindex. A kockázati tényezők és a betegség között eltelő időt tekintetbe véve a többváltozós elemzések eredményei azt mutatták, hogy a koszorúér-betegségek bekövetkeztének változása összefüggésben van a kockázati tényezők összességének gyakoriságában bekövetkezett változásokkal; ezek azonban mindkét nemben csak kevesebb mint 50%-ban magyarázzák a koronáriabetegségek bekövetkeztének változását ( 307.ref ) Mindez felveti egyéb, nem ismert vagy nem vizsgált kockázati tényezők szerepét a koszorúér-betegségek kialakulásában. 

A projekt választ keresett arra kérdésre is, hogy a koronáriabetegség okozta halálozás 10 éves trendje mutat-e összefüggést az orvosi (akut koronária-) ellátás változásának ugyanezen időtartam alatt mutatott trendjével.  A koronária-ellátásba az esemény előtt (β-blokkolók, véralvadás-gátlók, koronária-reperfúziós eljárások {CABG vagy PTCA}, ACE-gátlók), illetve a koronária-esemény bekövetkezte után alkalmazható módszereket sorolták be (β-blokkolók, véralvadás-gátlók, trombolitikus szerek, ACE-gátlók). A projekt adatainak elemzése azt mutatta, hogy az akut ellátás és a másodlagos prevenció változásával (javulásával) jelentősen csökkent mind a fatalitás, mind a koronária-megbetegedés és halálozás előfordulása. ( 308.ref )

Nyomtatóbarát változat
<< Elõzõ
:: Menü
 Kardiovaszkuláris
::
 Daganatos
::
:: Bejelentkezés:
Felhasználónév:
Jelszó:
:: Keresés:
 HÍREK
::
 TÁVOKTATÁS
::
 FÓRUM
::
 LINKGYÛJTEMÉNY
::
 REGISZTRÁCIÓ
::
 BELÉPÉS
::
 IMPRESSZUM
::
 
Rendszergazda: root@nepegeszseg.hu • Adminisztráció: admin@nepegeszseg.hu • Webmester: webmester@nepegeszseg.hu
© 2002. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrum Népegészségügyi Iskola • Minden jog fenntartva! All rights reserved!