English
    Hol vagyok? >> Nyitólap\Egészségfejlesztés\Összefoglalás
  
:: Menü
::
 Megbetegedés
::
 Egészségfejlesztés
  Egészségfejlesztési programok a keringési betegségek okozta halálozás csökkentésére
  Hét ország vizsgálat
  A MONICA Projekt
  Közösségi (kvázi-kísérletes) vizsgálatok
  Randomizált kontrollált kísérletek
   Összefoglalás
  A témához kapcsolódó Internet-címek
  Programtár
::
 Egészségmagatartás
::
 Épszív honlap
::
 Egészségadattár
:: Ajánlatunk

Összefoglalás

A szívkoszorúér-betegség kockázati tényezőinek és halálozásának csökkentését célul kitűző projektek fentiekben ismertetett hosszútávú eredményei mind a kockázati tényezők, mind a halálozás tekintetében viszonylag csekélynek mondhatók. Ennek okait számos szerző számtalan közleményben próbálta elemezni a szakirodalomban.

A többféle lehetséges magyarázat közül a legvalószínűbbek közé tartoznak az alábbiak. A vizsgálatok ideje alatt az intervencióktól függetlenül, folyamatosan zajló kedvező szekuláris életmódbeli tendenciák (a dohányzás visszaszorulása, a táplálkozási szokások változása, stb.) az intervenciók hatásával összemérhetők voltak vagy meghaladták azt, így a kockázati tényezők gyakorisága a kontroll közösségekben is csökkent. A vizsgálatok tervezésével  kapcsolatban megállapítható, hogy a szekuláris trendek figyelmen kívül hagyása önmagában jelentős probléma, amit tovább súlyosbít, hogy a közösségek bevonásával történő, illetve azokra kiterjedő prevenciós/egészségfejlesztési projektek jelentősen megnehezítik a tudományos vizsgálódás szabályainak szigorú követését, így a randomizációt, vagy az intervenciós és kontrollcsoportok elkülönítését. Jelentős elméleti probléma az is, hogy az intervenciók halmazából a vizsgálat természete miatt nem lehetséges a hatásosakat a nem hatásosaktól különválasztani, mert ez annyi kontrollcsoportot kívánna meg, amennyit praktikus okokból nem lehet létrehozni. Az ilyen típusú vizsgálatoknak/kísérleteknek a kivitelezhetőséggel és finanszírozással kapcsolatos gyakorlati megfontolásokat is figyelembe kell venniük; például minél kisebb különbséget kívánnak észlelni az intervenciós és a kontrollcsoport között, annál nagyobbnak kell lennie a mintának, ami jelentős költségnövelő tényező. ( 324.ref )

A Cochrane Adatbázis állásfoglalása a koronária-betegségek többszörös kockázati tényezőinek befolyásolására irányuló intervenciókkal kapcsolatban az, hogy ezek az intervenciók a halálozásra nincsenek hatással; a személyes vagy családi tanácsadás és egészségnevelés hatékonyabban csökkenti a kockázati tényezők gyakoriságát és a halálozást. Megállapítja azonban, hogy ezek a vizsgálatok a beavatkozás kicsi, de potenciálisan fontos hatását (a szívkoszorúér-betegség okozta halálozás kb. 10%-os csökkenését) esetleg nem tudták kimutatni. ( 325.ref )

Nyomtatóbarát változat
<< Elõzõ
:: Menü
 Kardiovaszkuláris
::
 Daganatos
::
:: Bejelentkezés:
Felhasználónév:
Jelszó:
:: Keresés:
 HÍREK
::
 TÁVOKTATÁS
::
 FÓRUM
::
 LINKGYÛJTEMÉNY
::
 REGISZTRÁCIÓ
::
 BELÉPÉS
::
 IMPRESSZUM
::
 
Rendszergazda: root@nepegeszseg.hu • Adminisztráció: admin@nepegeszseg.hu • Webmester: webmester@nepegeszseg.hu
© 2002. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrum Népegészségügyi Iskola • Minden jog fenntartva! All rights reserved!