English
    Hol vagyok? >> Nyitólap\Egészségfejlesztés\Egészségfejlesztési programok a keringési betegségek okozta halálozás csökkentésére
  
:: Menü
::
 Megbetegedés
::
 Egészségfejlesztés
   Egészségfejlesztési programok a keringési betegségek okozta halálozás csökkentésére
  Hét ország vizsgálat
  A MONICA Projekt
  Közösségi (kvázi-kísérletes) vizsgálatok
  Randomizált kontrollált kísérletek
  Összefoglalás
  A témához kapcsolódó Internet-címek
  Programtár
::
 Egészségmagatartás
::
 Épszív honlap
::
 Egészségadattár
:: Ajánlatunk

Egészségfejlesztési programok a keringési betegségek okozta halálozás csökkentésére

Megfigyeléses vizsgálatok a koronáriabetegségek kockázati tényezőinek csökkentésére

A keringési betegségek okozta halálozás vezető halálok a legtöbb fejlett ország népessége körében. Ezek kialakulásáról, az azt elősegítő körülményekről és a kockázati tényezőkről manapság bőséges tudással rendelkezünk, amely tudás alapvető fontosságú ezen betegségek megelőzéséhez és sikeres egészségfejlesztési programok kivitelezéséhez. Mindezen ismeretek felhalmozódása az elmúlt mintegy fél évszázadra tehető, azon kutatási programok és vizsgálatok eredményeként, amelyek a keringési betegségek kialakulásának megismerését tűzték ki célul.

A Framingham vizsgálat (Framingham Study)

A hosszútávú követéses vizsgálatok közül a legelső és máig legnagyobb jelentőségű az 1948-ban indult Framingham Szívvizsgálat (Framingham Heart Study) elnevezésű kutatás volt, amely céljaként a keringési (kardiovaszkuláris) betegségek közös jellemzőit, illetve háttértényezőit kívánta vizsgálni. A vizsgálat elindítását az tette szükségessé, hogy a 20. század elejétől kezdve az Amerikai Egyesült Államokban folyamatosan emelkedett a keringési betegségek okozta halálozás, és ezen betegségek kialakulásának folyamatáról – így a beavatkozás lehetőségeiről – akkoriban még alig állt rendelkezésre megbízható információ.

A Nemzeti Kardiológiai Intézet ( 301.ref ) által koordinált vizsgálatban a keringési betegségek kialakulásának hosszútávú folyamatát kívánták megismerni olyan egyénekben, akiknek a vizsgálat kezdetén nem volt ilyen betegségre utaló tünetük. Az eredeti, 5209 fős vizsgálati csoportot Massachusetts állam Framingham nevű kisvárosának lakosai, 30 és 62 év közötti férfiak és nők alkották. A kutatás orvosi vizsgálattal és az életmódra vonatkozó kérdőív felvételével kezdődött, amelyet laborvizsgálatokkal kiegészítve kétévente ismételtek. 1971-ben a vizsgálatot kiterjesztették 5124 további személyre (az eredeti résztvevők felnőtt gyermekeire és azok házastársaira), akik hasonló vizsgálatokban vettek részt. Az adatok elemzése során szisztematikus kapcsolatot kerestek a keringési betegségek előfordulása és a különféle életmódi és egyéb tényezők között.

A Framingham vizsgálatban az évtizedek során gyűjtött információk elemzéséből számos alapvetően fontos megállapítás született a keringési betegségekről, és sikerült azonosítani azok legfontosabb kockázati tényezőit: a magasvérnyomást, a magas vérzsír-szintet, a dohányzást, elhízást, cukorbetegséget és a mozgásszegény életmódot. Ezen túlmenően más tényezők, így a vér triglicerid- és HDL-koleszterinszint, a kor, nem, valamint pszichoszociális tényezők szerepére is fény derült. A vizsgálat eredményei eddig mintegy 1000 közleményben jelentek meg; a legfontosabb megállapításokat az alábbiakban ismertetjük:

1960    A dohányzás fokozza a szívbetegség előfordulásának kockázatát
1961    A koleszterinszint, a vérnyomás és az EKG-eltérések összefüggenek a szívbetegség kockázatával
1967    A fizikai aktivitás csökkenti, az elhízás fokozza a szívbetegség kockázatát
1970    A magasvérnyomás növeli a szélütés kockázatát
1976    A menopauza fokozza a szívbetegség kockázatát
1978    Pszichoszociális tényezők befolyásolják a szívbetegségek előfordulását
1988    A magas HDL-koleszterinszint csökkenti a halálozás kockázatát
1994    A bal kamra megnagyobbodása fokozza a szélütés kockázatát
1996    A magasvérnyomás-betegség előrehaladása szívelégtelenséghez vezet

A Framingham-vizsgálatot számos más vizsgálat követte; ezek további bizonyítékokat szolgáltattak arra, hogy a keringési betegségek kialakulását életmódi és egyéb tényezők nagyon jelentősen befolyásolják. Mindezen ismeretek birtokában lehetővé vált olyan beavatkozások, programok tervezése, amelyek a keringési betegségek kockázati tényezőinek befolyásolását célozva végső soron a keringési betegségek előfordulásának csökkentését tűzték ki célul.

Nyomtatóbarát változat
:: Menü
 Kardiovaszkuláris
::
 Daganatos
::
:: Bejelentkezés:
Felhasználónév:
Jelszó:
:: Keresés:
 HÍREK
::
 TÁVOKTATÁS
::
 FÓRUM
::
 LINKGYÛJTEMÉNY
::
 REGISZTRÁCIÓ
::
 BELÉPÉS
::
 IMPRESSZUM
::
 
Rendszergazda: root@nepegeszseg.hu • Adminisztráció: admin@nepegeszseg.hu • Webmester: webmester@nepegeszseg.hu
© 2002. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrum Népegészségügyi Iskola • Minden jog fenntartva! All rights reserved!