English
    Hol vagyok? >> Nyitólap\Egészségmagatartás\A vizsgált tényezők mérésének módszere az OLEF2000-ben
  
:: Menü
::
 Megbetegedés
::
 Egészségfejlesztés
::
 Egészségmagatartás
  A keringési betegségek egyes meghatározó tényezői
  Az Országos Lakossági Egészségfelmérés
  Az Országos Lakossági Egészségfelmérés (OLEF2000) főbb jellemzői
   A vizsgált tényezők mérésének módszere az OLEF2000-ben
  Az elemzések módszertana
  Dohányzási szokások
  Alkoholfogyasztási szokások
  Testmozgás
  Testtömeg
  Irodalomjegyzék
::
 Épszív honlap
::
 Egészségadattár
:: Ajánlatunk

A vizsgált tényezők mérésének módszere az OLEF2000-ben

Anyagi helyzet

Az OLEF2000-ben az anyagi helyzet jellemzésére a háztartás egy főre jutó jövedelme, a háztartás vagyona, és a birtokolt tartós fogyasztási cikkek alapján készített összetett tényezőt alkalmaztak. A növekvő számok egyre jobb anyagi helyzetet jelölnek.

Társas támogatottság

Az OLEF2000-ben a társas támogatottságot olyan kapcsolatok meglétével jellemezték, amelyekről a kérdezett személy azt feltételezi, hogy érzelmi és anyagi segítséget biztosítanak számára, amelyben törődést, szeretetet, megbecsülést kap a másik féltől.

A kérdés bizalmas jellege miatt a társas támogatottságra önkitöltős kérdőívben kérdeztek. Az alkalmazott eszköz az angol egészségfelmérésekben (Health and Lifestyle Survey, Health Survey of England) használatos, a témakörre vonatkozó hét kérdésből álló kérdésblokk adaptált változata volt. ( 413.ref ) A hét kérdésre adott válaszokból megtudható, hogy a kérdezetthez közelálló személyek (család, barátok, ismerősök) okoznak-e örömet, adnak-e szeretetet a kérdezettnek, szükség esetén lehet-e rájuk számítani, ha kell gondoskodnak-e a kérdezettről, elfogadják-e a kérdezettet olyannak, amilyen, éreztetik-e vele, hogy fontos számukra, illetve támogatják, bátorítják-e őt. A válaszokhoz egytől háromig terjedő pontszámokat kell rendelni (1-egyáltalán nem, 2-nem annyira, mint szeretném, 3-teljes mértékben. A lehetséges összpontszám 7 és 21 közötti. Minél kisebb pontszámot ér el valaki, annál kisebb a társas támogatottsága. Mivel a kérdőíves eszköz Magyarországon még nincs hitelesítve, ezért a felmérésben az angol referencia értékekre támaszkodtak az eredmények értelmezésénél. Eszerint az elérhető maximális 21 pont azt jelzi, hogy az illető társas támogatottsága számára teljes mértékben kielégítő, 18 és 20 közötti pontszám esetén csupán kisebb hiányosságokat felmutató a társas támogatottság, 17 és ennél kevesebb pontszám esetén viszont a személy a társas támogatottság súlyos hiányával küzd.

Dohányzás

Az OLEF2000-ben rendszeresen dohányzóknak minősültek, akik naponta dohányoztak, és alkalomszerűen dohányzóknak azok a dohányosok, akik nem minden nap dohányoztak. A rendszeresen dohányzók körében megkülönböztették a naponta legalább 1 doboz cigarettát illetve ennél kevesebbet fogyasztókat.

Alkohol fogyasztás

Az OLEF2000 során az alkoholfogyasztási szokásokra – azok bizalmas jellege miatt – önkitöltős kérdőívben kérdeztek rá. Két kérdés az alkoholfogyasztás gyakoriságának megállapítására, három kérdés pedig a fogyasztott mennyiségre irányult.

Nagyivónak minősültek azok a nők, akik a kérdezést megelőző héten összesen több mint 7, illetve azok a férfiak, akik több mint 14 egységnyi alkoholt fogyasztottak. 14 egység alkohol – 1 egység 15 gramm – közelítőleg megegyezik 6 dl rövid itallal, vagy 5 l sörrel, vagy 2 l borral. Nagyivónak minősültek továbbá azok, akik esetében az egy napra számított alkoholmennyiség meghaladta nőknél a 3, illetve férfiaknál az 5 alkoholegységet.

A mértékletes alkoholfogyasztók azok, akik a kérdezést megelőző héten fogyasztottak alkoholt, de nem minősültek nagyivónak.

Alkoholt ritkán fogyasztóknak azok, akik az interjúfelvételt megelőző héten nem, de azt megelőzően fogyasztottak szeszesitalt, míg alkoholt nem fogyasztók azok, akik egyáltalán nem ittak alkoholt.

Testmozgás

A testmozgás mértékének megítélésére az OLEF2000-ben azt vizsgálták, hogy a kérdezettek milyen gyakran végeznek legalább 10 percen keresztül a munkavégzés során vagy attól függetlenül olyan testmozgást, amely észrevehetően megizzasztja őket, vagy megnöveli a szívverések számát.

Testtömeg

A testtömeg jellemzésére a testtömeg index került alkalmazásra, amely a testsúly (kg) és a testmagasság (m) négyzetének hányadosa.

Kategóriák:

  • sovány: <18,5
  • normál testsúly: 18,5 - 24,99
  • túlsúlyos: 25 - 29,99
  • elhízott: ≥30

Nyomtatóbarát változat
<< Elõzõ
:: Menü
 Kardiovaszkuláris
::
 Daganatos
::
:: Bejelentkezés:
Felhasználónév:
Jelszó:
:: Keresés:
 HÍREK
::
 TÁVOKTATÁS
::
 FÓRUM
::
 LINKGYÛJTEMÉNY
::
 REGISZTRÁCIÓ
::
 BELÉPÉS
::
 IMPRESSZUM
::
 
Rendszergazda: root@nepegeszseg.hu • Adminisztráció: admin@nepegeszseg.hu • Webmester: webmester@nepegeszseg.hu
© 2002. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrum Népegészségügyi Iskola • Minden jog fenntartva! All rights reserved!