English
    Hol vagyok? >> Nyitólap\Egészségmagatartás\Az elemzések módszertana
  
:: Menü
::
 Megbetegedés
::
 Egészségfejlesztés
::
 Egészségmagatartás
  A keringési betegségek egyes meghatározó tényezői
  Az Országos Lakossági Egészségfelmérés
  Az Országos Lakossági Egészségfelmérés (OLEF2000) főbb jellemzői
  A vizsgált tényezők mérésének módszere az OLEF2000-ben
   Az elemzések módszertana
  Dohányzási szokások
  Alkoholfogyasztási szokások
  Testmozgás
  Testtömeg
  Irodalomjegyzék
::
 Épszív honlap
::
 Egészségadattár
:: Ajánlatunk

Az elemzések módszertana

Prevalencia becslés

Az egyes életmódbeli tényezők elterjedtségét az 1. ábrához hasonló ábrák mutatják be minden tényező esetében. Az ábrák nemenként, és korcsoportonként mutatják az egyes kategóriákba tartozók részarányát. A bemutatott prevalencia becslések a nem intézményben élő felnőtt populációra vonatkoznak.

Összefüggés elemzések

Az egyszerű prevalencia becsléseken túl az OLEF2000-ben vizsgálták az egészségmagatartási tényezők és a társadalmi-gazdasági helyzet egyes tényezőinek kapcsolatát is. A vizsgálatba bevont magyarázó változók a nem, kor, iskolázottság, anyagi helyzet, foglalkozás, beosztás, munkaviszony, családszerkezet, családi állapot, társas támogatottság, régió, településnagyság, vallásosság, lakáskörülmények, munkaintenzitás voltak.

Egy magyarázó tényező hatását jellemző esélyhányados becslésekor az alkalmazott logisztikus regressziós módszer kiszűri az elemzésben szereplő többi tényező hatását. Emiatt pld. a nemhez tartozó esélyhányados a rendszeres dohányzás esélyét vizsgáló modellben úgy értelmezhető, hogy a rendszeres dohányzás esélye hányszorosa a nők körében a férfiakhoz (referencia) viszonyítva, kiszűrve annak a hatását, hogy a dohányosok és a nem dohányosok körében az életkor, az anyagi helyzet, a foglalkozás, stb. kategóriáinak a gyakorisága eltérő lehet.

Az esély (odds) fogalma az epidemiológiában megegyezik a fogadáskor, pl. lóversenyen használt esély fogalmával. Ha egy esemény valószínűsége p, akkor esélye az ellentett eseménnyel szemben p/(1-p). Azaz, ha valaminek 80% a valószínűsége, akkor 4 az esélye. Elemzéseinkben prevalencia-esélyek hányadosát becsültük.

Az összefüggéseket bemutató ábrák a vizsgált meghatározó tényezők egyes kategóriáihoz tartozó esélyhányadosokat ábrázolják a 95%-os megbízhatósági tartományukkal. A referencia kategóriának megfelelő esélyhányados értéke egy, amelyet vízszintes vastag vonal jelöl. Amennyiben az esélyhányados megbízhatósági tartománya nem metszi ezt a vonalat, az esélyhányados eltérése egytől legalább 5%-os szinten statisztikailag szignifikáns.

Az eredmények közül csak a jelentős és statisztikailag szignifikáns kapcsolatok kerülnek bemutatásra.

Nyomtatóbarát változat
<< Elõzõ
:: Menü
 Kardiovaszkuláris
::
 Daganatos
::
:: Bejelentkezés:
Felhasználónév:
Jelszó:
:: Keresés:
 HÍREK
::
 TÁVOKTATÁS
::
 FÓRUM
::
 LINKGYÛJTEMÉNY
::
 REGISZTRÁCIÓ
::
 BELÉPÉS
::
 IMPRESSZUM
::
 
Rendszergazda: root@nepegeszseg.hu • Adminisztráció: admin@nepegeszseg.hu • Webmester: webmester@nepegeszseg.hu
© 2002. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrum Népegészségügyi Iskola • Minden jog fenntartva! All rights reserved!