English
    Hol vagyok? >> Nyitólap\Egészségmagatartás\Testtömeg
  
:: Menü
::
 Megbetegedés
::
 Egészségfejlesztés
::
 Egészségmagatartás
  A keringési betegségek egyes meghatározó tényezői
  Az Országos Lakossági Egészségfelmérés
  Az Országos Lakossági Egészségfelmérés (OLEF2000) főbb jellemzői
  A vizsgált tényezők mérésének módszere az OLEF2000-ben
  Az elemzések módszertana
  Dohányzási szokások
  Alkoholfogyasztási szokások
  Testmozgás
   Testtömeg
  Irodalomjegyzék
::
 Épszív honlap
::
 Egészségadattár
:: Ajánlatunk

Testtömeg

Prevalencia becslés

A 34 évnél idősebbek több, mint fele túlsúlyos vagy elhízott (14. ábra). Ez az arány a fiatal nők között 20, a fiatal férfiak esetében 40% volt.
Összefüggés elemzés
Az idősek körében magasabb volt a túlsúlyosság vagy elhízás esélye (15. ábra). Kiszűrve a többi tényező hatását a túlsúlyosak vagy elhízottak aránya a 40-70 évesek körében volt a legmagasabb. A 70 év felettiek körében észlelt kisebb gyakoriságok az időskori biológiai sajátságokon túl valószínűleg az időskori alacsony dohányzási prevalenciához hasonlóan két okra vezethetők vissza: egyrészt a magasabb kockázatúak magasabb halandósága, másrészt az egészségkárosodás kiváltotta életmód-változtatás tehető felelőssé a jelenségért. Különösen markáns a kapcsolat a nők körében.

Az 60-69 évesek körében az elhízás esélye a fiatalokhoz képest 8-szoros volt.

A többi, elemzésbe bevont tényező hatását kiszűrve megállapítható, hogy a legalább érettségivel rendelkező nők körében a túlsúlyosság vagy elhízás esélye 20-30%-kal alacsonyabb, mint az érettségivel nem rendelkezők körében (16. ábra). A férfiak esetében az iskolai végzettség és a testtömeg kapcsolata nem volt jelentős.

A testtömeg és az anyagi helyzet kapcsolata a fejlődő államokra jellemző képet mutatta férfiak körében (17. ábra). A gazdagabbak körében a túlsúlyosság vagy elhízás esélye magasabb volt. A többi tényező hatását kiszűrve, az anyagi helyzet kategóriáit vizsgálva az tapasztalható, hogy az anyagi helyzet javulásával folyamatosan növekedett az elhízás esélye. A leggazdagabbak körében az elhízás esélye 2,5-szerese volt, a legszegényebbekhez viszonyítva.

Nyomtatóbarát változat
<< Elõzõ
:: Menü
 Kardiovaszkuláris
::
 Daganatos
::
:: Bejelentkezés:
Felhasználónév:
Jelszó:
:: Keresés:
 HÍREK
::
 TÁVOKTATÁS
::
 FÓRUM
::
 LINKGYÛJTEMÉNY
::
 REGISZTRÁCIÓ
::
 BELÉPÉS
::
 IMPRESSZUM
::
 
Rendszergazda: root@nepegeszseg.hu • Adminisztráció: admin@nepegeszseg.hu • Webmester: webmester@nepegeszseg.hu
© 2002. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrum Népegészségügyi Iskola • Minden jog fenntartva! All rights reserved!