English
    Hol vagyok? >> Nyitólap\Kardiovaszkuláris\Halálozás\ Bevezetés
  
:: Menü
::
 Megbetegedés
::
 Egészségfejlesztés
::
 Egészségmagatartás
::
 Épszív honlap
::
 Egészségadattár
:: Ajánlatunk

Bevezetés

A keringési rendszer betegségei okozta korai halálozás – legszélesebb értelmezésben az 1-64 éves korban bekövetkezett halálozás – alakulását két főirányból elemeztük:

 • nemzetközi összehasonlítás arra kerestük a választ, hogy hogyan változott Magyarország helyzete az Európai Unió (továbbiakban: EU), valamint Közép-Kelet Európa (továbbiakban: KKE) országai között az 1970-2000 időszakban;
 • országon belüli halálozási különbségek
  az 1994-1999 közötti 6 éves időszakra vonatkozó halálozási egyenlőtlenségek feltárásának célja, hogy regionális és megyei szinten ráirányítsa a figyelmet a helyi lakosság halálozási veszélyeztetettségére, különös tekintettel az ischaemiás szívbetegségek (továbbiakban: ISzB), valamint a hipertónia és cerebrovaszkuláris betegségek okozta halálozásra.

Nemzetközi összehasonlításhoz a WHO Európai Regionális Hivatala HFA adatbázisának ( 001.ref ) kor szerint Standardizált Halálozási Arányszámait (SHA) használtuk fel. Az SHA mutatók számítása direkt standardizálási módszerrel ( 002.ref ), az európai standard populáció kormegoszlása alapján történt és azt fejezi ki, hogy egy adott populáció nyers halálozási arányszáma mennyi lenne, ha az adott populáció kor szerinti megoszlása azonos lenne az európai standard populáció kormegoszlásával.

A magyarországi halálozási viszonyok összehasonlító elemzéséhez a következőket használtuk fel:

 • EU átlag
  (az EU országok lakosságának átlagos halálozási szintje);
 • Országnév (MIN)
  (a legalacsonyabb halálozást mutató EU, illetve KKE ország);
 • Országnév (MAX)
  (a legmagasabb halálozást mutató EU, illetve KKE ország);
 • MINIMUM, illetve MAXIMUM
  önmagában szerepel a jelmagyarázatban, ha a férfiak, illetve a nők esetében különböző ország képviseli a MIN (ill. MAX) értéket. Ilyenkor a diagramon van feltüntetve az adott ország neve.

A magyarországi korai halálozás relatív kockázatát(RK) olyan hányadosmutatóval jellemeztük, amelyben az érintett magyar populáció SHA mutatóját viszonyítottuk az összehasonlítás alapjául választott, korban, nemben azonos populáció SHA mutatójához. A mutató értéke aszerint 1, nagyobb mint 1, illetve kisebb mint 1, hogy az adott magyar populációban a vizsgált halálozás azonos, magasabb, vagy alacsonyabb a viszonyítási alapul választott populáció halálozási szintjénél.

Az országon belüli területi halálozási különbségek elemzéséhez a Standardizált Halálozási Hányadosmutatót (SHH) alkalmaztuk, amely a vizsgált populáció (adott megye, régió stb. meghatározott lakossága) halálozásának eltérését az országos átlagtól százalékos formában fejezi ki. ( 002.ref ) Az SHH értéke attól függően azonos 100%-kal, illetve kisebb vagy nagyobb annál, hogy az adott populációban a halálozás megegyezik az országos átlaggal, illetve alacsonyabb vagy magasabb az országosnál. Az országos átlagtól való eltérések statisztikai szignifikanciáját Z-próbával teszteltük és a következőképpen jellemeztük: *(P<0,05) szignifikáns; **(P<0,01) erősen szignifikáns; ***(P<0,001) igen erősen szignifikáns.

A keringési rendszer betegségei közül kiemelten vizsgált BNO haláloki csoportok:

 • Ischaemiás szívbetegségek: (I20-I25)
  Heveny szívizominfarktus (I21-I23)
 • Cerebrovaszkuláris betegségek (I60-I69)
 • Hipertónia (I10-I15).

Nyomtatóbarát változat
:: Menü
 Kardiovaszkuláris
::
 Halálozás
::
    Bevezetés
  Nemzetközi áttekintés
  Ischaemiás szívbetegségek okozta halálozás
  Cerebrovaszkuláris betegségek okozta halálozás
  Hipertónia és cerebrovaszkuláris betegségek
  Országon belüli halálozási különbségek
  Ischaemiás szívbetegségek
  Hipertónia és cerebrovaszkuláris betegségek
  A keringési rendszer egyéb betegségei
  Összefoglalás
 Megbetegedés
::
 Daganatos
::
:: Bejelentkezés:
Felhasználónév:
Jelszó:
:: Keresés:
 HÍREK
::
 TÁVOKTATÁS
::
 FÓRUM
::
 LINKGYÛJTEMÉNY
::
 REGISZTRÁCIÓ
::
 BELÉPÉS
::
 IMPRESSZUM
::
 
Rendszergazda: root@nepegeszseg.hu • Adminisztráció: admin@nepegeszseg.hu • Webmester: webmester@nepegeszseg.hu
© 2002. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centrum Népegészségügyi Iskola • Minden jog fenntartva! All rights reserved!